Оформлення спадщини за заповітом в Україні.

Наявність заповіту, при оформленні спадщини в Україні, дає спадкоємцю за заповітом переважне право на оформлення спадщини, по відношенню до спадкоємців за законом.
В першу чергу, спадкоємець за заповітом зобов'язаний заявити про своє бажання
вступити в права спадкування. У разі, якщо спадкоємець не зробить цього протягом
шести місяців з дня відкриття спадщини, він вважається не прийнявшим спадщину і
відновлювати своє право на спадкування доведеться через суд.
Для того, щоб заявити про своє право на спадкування, спадкоємцю необхідно
звернутися до нотаріуса за останнім місцем проживання (реєстрації) спадкодавця
(місце відкриття спадщини). У разі, якщо спадкодавцеві належало нерухоме майно, яке знаходиться на території України, а останнє місце проживання спадкодавця було на території іноземної держави, то місце відкриття спадщини визначається згідно з Законом України «Про міжнародне приватне право» (за законодавством тієї країни, де знаходиться нерухоме майно).
Можна виділити ще один дуже важливий момент при подачі заяви про прийняття спадщини - терміни подачі заяви. Заява подається протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Днем відкриття спадщини є день смерті спадкодавця або оголошення її померлою. Якщо спадкоємець за заповітом нерезидент, у нього немає можливості приїхати на територію України і особисто подати заявунотаріусу, йому необхідно буде звернутися до нотаріуса за місцем свого перебування, написати заяву, легалізувати цю заяву і відправити поштою в нотаріальну контору в Україні на свій вибір (державну або приватну) або, в разі оформлення спадщини через юридичну компанію (юриста / адвоката), відправити до свого представника в Україні.
На стадії подачі заяви нотаріусу, бажано (але не обов'язково) також надати нотаріусу заповіт, свідоцтво про смерть заповідача / спадкодавцяабо інший офіційний документ, що підтверджує смерть спадкодавця, документи на успадковане майно, повідомити про наявність спадкоємців, які мають обов'язкову частку у спадщині та т. д. Це дасть можливість нотаріусу визначити повний перелік документів, необхідних для подальшого
оформлення спадщини.
Багато спадкоємці, відкриваючи різні сайти, можуть бачити «перелік документів необхідний для вступу в спадщину» і починають збирати цей перелік документів, ще до моменту подачі заяви, при цьому не беруть до уваги самий головний момент-шестимісячний термін для подачі заяви.
Всі документи, крім заяви про прийняття спадщини (шість місяців), можна
надати пізніше!
Хочеться також відзначити, що при спадкуванні за заповітом, законодавство
Україна передбачає таке поняття як «обов'язкова частка в спадщині», це означає, що заповідач не може позбавити спадщини осіб, які мають право на обов'язкову частку.
На підставі поданої заяви, нотаріус заводить спадкову справу, визначає перелік необхідних документів для подальшого оформлення спадщини. Цей перелік буде залежати від наявності необхідних документів, спадкової маси і т. Д.

По закінченню шести місяців, при наявності вже зібраних необхідних
документів, спадкоємець звертається до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про
право на спадкування за заповітом.

Якщо у вас, виникають складності на будь-якому етапі оформлення спадщини,
наші фахівці по спадковим справам допоможуть вам на будь-якому етапі спадкування.